Fransk vedder er en godslig, omgjengelig og stor kanin. Rasen er godkjent i alle standardens farger
og tegninger.
Fransk vedder er en gammel rase, den er kjent siden 1800-tallet. Man tror at en franskmann med navn Condenier er opphavsmann til rasen.
På 1800-tallet hadde man en oppfatning om at kaniner med hengeører var bedre rustet mot øremidd enn kaniner med ståører. Franske kaninoppdrettere, som bl.a. hadde engelsk vedder, var ikke helt fornøyd
med denne som kjøttkanin. De ønsket å lage en egen kjøttrase med hengeører. Man tok engelsk vedder, som hadde lange hengeører, og krysset denne med fransk villkanin, dermed hadde de første fransk vedderne sett dagens lys.
De første fransk vedderne var viltfargede, man avlet ikke med så mange andre farger. Grunnen var bl.a.
at man trodde at de viltfargede hadde best kjøtt. Folk ønsket bare å kjøpe kjøtt fra viltfargede kaniner.
Fransk vedder ble vist fram på utstilling første gang i 1863.
Fransk vedder hører til gruppen kjempekaniner, sammen med belgisk kjempe og tysk kjempeschecke. Fransk vedder skal være tung, bred og massiv i kroppen. Av alle raser har fransk vedder den korteste kroppen i forhold til vekten. Kroppen skal ha god bredde framme og bak.
Rasen skal ha kraftig hode med kraftige øreknuter. Lydåpningen skal være vendt innover. Ørelengden skal være minst 36 cm, målt fra spiss til spiss. Ørelengden skal harmonere med kroppens størrelse.
Fransk vedder er en stor kanin. Vektkurven bør i følge Nordisk kaninstandard være slik:
|
4 inntil 5 mnd.: 3,9 kg
5 inntil 6 mnd.: 4,5 kg
6 inntil 7 mnd.: 5,0 kg
7 inntil 8 mnd.: 5,3 kg |
Dette er idealvekt. Som voksen, over 8 måneder, skal denne rasen veie 5,51 kg eller mer. Fransk vedder har ingen øvre vektgrense.
Fransk vedder er en veldig rolig (noen unntak finnes), noen synes for rolig, kaninrase. De fleste er snille
og tålmodige, og de finner seg til rette ganske fort. Rasen kan brukes til utstilling og kos for å nevne noe.
En fransk vedder spiser mye, og det blir en del å ta ut når buret renses. Våre voksne franske veddere spiser ca 2,5 dl kraftfòr hver dag. Hunner med unger får så mye kraftfòr de vil ha, og ungdyr opp til i hvertfall 6 måneder får fri tilgang på kraftfòr. Alle kaninene får også så mye høy de vi ha, og de får grønt hele året.
Et tips er å tørke rognblader og rognkvister med blader (og/eller annet løvtre), brennesle,
løvetannblader og blåbærlyng, dette er poulært "lørdagsgodt" hos oss vinterstid. Om sommeren får kaninene friske blader/kvister, gress m.m. Diverse grønnsaker, litt frukt og urter fòrer vi også med.
|