Hjem
 
 
 
 

 
 

New Zealand red

 

New Zealand red finnes bare i en farge, nemlig dyp reverød. Den skal ikke ha hvite hår. Fargen skal være jevn og intensiv over hele kroppen. Øyne og klør er mørkebrune. Mange faller for det bamsete utseende, som særlig hannene får, og den vakre fargen.


New Zealand red kommer ikke fra New Zealand, men fra solfylte California, USA. Rasen fikk visstnok navnet fordi den er en videreutvikling av en kjøttrase fra New Zealand. Målet var å avle fram en kanin som både kunne gi mye og godt kjøtt, og at man kunne bruke pelsen.

Første gang rasen ble vist fram, var på en utstilling i 1910. Det var en populær rase hos mange oppdrettere. New Zealand white dukket opp hos en oppdretter seks år etter presentasjonen av New Zealand red. Man fant ut at New Zealand white var en enda bedre kjøtt- og pelskanin, og New Zealand white ble den mest populære nyttekaninen i Amerika på den tiden. Navnelikheten til tross, vi snakker her om to forskjellige raser. New Zealand red kom til Europa ca 1925.


New Zealand red hører til gruppen store kaniner. Den skal være kort og kompakt i kroppen, med god bredde. Rasen er "bamsete" med kraftig hode, forholdsvis korte, tykke ører, og pels med grove dekkhår og kraftig underull.

New Zealand red er en relativt stor kanin. Vektkurven bør i følge Nordisk kaninstandard være slik:

4 inntil 5 mnd.: 2,9 kg

5 inntil 6 mnd.: 3,4 kg

6 inntil 7 mnd.: 3,8 kg

Dette er idealvekt. Som voksen, over 7 - 8 måneder, skal denne rasen veie 4,01 kg eller mer. New Zealand red har ingen øvre vektgrense. Rasen bruker litt tid på utvikle seg ferdig.


New Zealand red er ikke riktig så bedagelig som f.eks. fransk vedder. Noen NZR må man håndtere mye, andre er mer frampå. Det er snille kaniner som egner seg både til produksjon, kos og utstilling, for å nevne noe.

Våre New Zealand red spiser 1 - 1 1/2 dl kraftfòr daglig, avhengig av vekt. Alle får så mye høy de vil ha, og grønt hele året. Ellers fòring som fransk vedder.